2009-03-17

Varför inte anpassa religionsfriheten till verkligheten?

Råkade läsa en artikel i Dagens Juridik av Annika Lagerqvist Veloz Roca, docent i offentlig rätt.

Hon är förvånad över att grundlagsutredningen inte presenterar någon förändring av religionsfrihetsbegreppet, och jag kan nog bara instämma med henne. Hon sätter ord på vad jag också tänker: "Vad som mot denna bakgrund och dessa intentioner borde stå i lagrummet är att alla skall tillförsäkras en absolut rätt att hysa valfri tro och att slippa diskriminering och ren förföljelse på grund härav."

Det är detta som är religionsfrihet - inte att man har rätt att göra precis vad som helst eller säga vad som helst för att kränka andra. Dvs, religionsfriheten har inte och ska inte vara någon absolut frihet i själva utövandet. Man får inte hedersmörda i religionsfrihetens namn. Man får inte kränka andra folkgrupper i religionsfrihetens namn. Man får inte störa frid och allmän ordning i religionsfrihetens namn.

Så har det i alla fall aldrig varit tänkt. Och det hade varit tacksamt om grundlagsutredningen hade presenterat en ändring av religionsfriheten som faktiskt överensstämmer med verkligheten.

Om inte annat för att undvika alla dessa otaliga missförstånd om vad religionsfriheten egentligen handlar om.

Mvh
Anders

3 kommentarer:

Karin Lind sa...

Hej!
Jag ska förmodligen börja läsa praktisk filosofi på Göteborgs universitet i höst. Din blogg är verkligen intressant. Jag undrar, hur tyckte du att utbildningen var?

Anders Ekman sa...

Hej Karin!

Tack för kommentaren, det värmer att höra.

Jag tyckte utbildningen var väldigt bra, man får med sig en hel del metodiskt tänkande som är bra att ha i alla sammanhang.

Hoppas att du ska trivas med den praktiska filosofin, och du får gärna återkomma med frågor eller diskussionsämnen framöver!

Mvh
Anders

Anonym sa...

Som ett klargörande kunde det vara vettigt att lägga till den texten.

MEN (nästan)lika gärna kunde man skriva att man inte får bryta mot lagarna i övrigt!

Skrämmande att man nu skall tillåta omskärelse av religiösa skäl här i landet. En eftergift som görs därför att Sverige kroknat för den muslimska attacken mot yttrandefrihet och demokrati!

Och vi har en statsminister som ställer upp på dialog med krafter som vägrar accepterar vår yttrandefrihet. Detta är en eftergiftspolitik. Inget annat!
Han borde sagt som Danmarks Rasmussen "Vi brukar inte be om ursäkt för vår yttrandefrihet".

Lite utanför ämnet, men vi måste vara medvetna om att det finns krafter som vill försvaga våra grundlagskyddade rättigheter!