2009-04-28

Statistiska övergrepp

En fråga av filosofisk natur uppkom när jag läste domedagsrubriker om att Sverige skulle vara det land i EU som har flest våldtäkter (inte ens flest anmälda, utan i Sverige ska vi tydligen vara ett extremt våldtäktsbenäget folk?).

När samma studie speglas i DN (nåväl, inte i rubriken, men väl i artkeln) så får man dock upp ögonen för att någonting inte stämmer ifall man skulle vilja dra slutsatsen att män i Sverige begår fler våldtäkter än andra män.

Professor Kelly, som gjort studien, säger: ”Det finns inte bara en förklaring till det höga talet. Här har ni en bättre anmälningsupptagning än på andra håll, våldtäktsbegreppet har utvidgats och det finns en större vilja hos svenska kvinnor att anmäla våldtäkter även inom relationer. För att klarlägga om det rör sig om en högre verklig förekomst krävs mer forskning, säger professor Kelly.”

Ursäkta? Vad sa just professor Kelly egentligen?

Jo. Om det är en verklig förekomst kan studien öht inte svara på. För detta krävs mer forskning. Detta alltså från personen som lett studien.

Man kan förstås fråga sig hur tidningar oreserverat väljer att hävda att forskning visar någonting som den inte alls visar. Av artikeln får man mer upp ögonen för hur sanning kan tänjas för att passa en kulturell föreställning eller spela på fördomar eller rädslor. På så sätt säljer tidningarna fler upplagor. Ännu ett exempel på hur medias logik styrs av pengar: Vinsten sätts främst, sanningen kommer i andra hand och den journalistiska integriteten kommer i... ja, i teorin kanske.

Men den intressanta filosofiska frågan här tyckte jag dock var själva idén att jämföra olika koncept med varandra för att sedan hävda att det är ett och samma koncept, vilket ju är precis vad man har gjort i studien. Och för mig verkar inte det vara särskilt bra forskning (även om jag inser att det är svårt att göra en dylik studie på ett bra sätt, då felkällorna är alltför många).

För man bör betänka att begreppet "våldtäkt" ser väldigt olika ut i olika länder. Även i Sverige har begreppet sett annorlunda ut - förr var det t.ex. inte möjligt att begå en våldtäkt mot sin hustru för att ta ett exempel. Konceptet kan också variera beroende på tvång och våld som krävs (ska t.ex. aktivt motstånd krävas eller går det bra med enbart frånvaron av samtycke?).

Min tanke kring detta är att man inte kan dra några säkra slutsatser av en studie som undersöker helt olika begrepp, och som ändå antyds vara ett och samma begrepp. Och på detta sätt blir det ändå tydligt hur retorik - sanning - statistik - fördomar - rädsla - pengar - begreppsdefinitioner kopplas ihop filosofiskt: Ögonblicket har skapats av alla våra tidigare historiska handlingar och tankar.

Kanske är det så att vi får de nyheter vi förtjänar.

4 kommentarer:

A.L. sa...

Käre vän, du faller i den fälla som de flesta "nytänkare" obönhörligen tycks falla i, nämligen att ge sig på symptomen istället för orsaken (ex att käka väktabletter mot huvudvärk om man har en hjärntumör).
Våldtäkter är ett samhällsproblem och inte enbart enskilda kvinnors tragedi.
Men ingenting kommer att göras åt detta så länge gemene man (ofta självutnämnda intellektuella) ger blanka fan i att våldtäkter förekommer (och således inte gör någonting för att belysa problemet) utan istället ägnar sig åt välformulerad men irrelevant hårklyveri som detta blogginlägg.
Käre Anders Ekman, använd din tid och uppdämda energi åt att ta problemet med våldtäkter på allvar!!

Anders Ekman sa...

Hej kompis,

tack för din kommentar.

Visst anser jag att våldtäkter i sig är ett problem. Redan den översiktlige läsaren kan dock konstatera att mitt inlägg handlade inte om det.

Om jag förstår dig rätt nu då så menar du alltså att "ändamålen helgar medlen" - dvs. även om tidningarna ljuger, så ska lögnen användas som om den vore sanningen eftersom man kämpar för en bra sak?

I så fall kan jag konstatera att du och jag har väldigt olika syn på sanning.

Mvh
Anders

En annan Anders sa...

Bra skrivet Anders,du har helt rätt!

Anonym sa...

Sen var det också så att om en kvinna anmäler att hon blivit våldtagen varje dag i fem års tid av sin man summerar svenska polisen ihop det till 365x5=1825 våldtäkter. I resten av EU blir det istället en (1 st) våldtäkt. Mycket enkel förklaring.
/Ann Wolgers