2007-01-04

Pimp my set of opinions

"Vi tror på människors vilja att göra gott i samhället."

Detta skulle kunna vara taget ur vilket partiprogram som helst. Jag tycker exakt så och kan alltså helt och hållet instämma i det. Gör det mig till socialdemokrat? Antagligen inte. För jag skulle fortfarande kunna instämma i uttalandet och ändå kalla mig anarkist, kommunist, anarkokapitalist, socialist, borgerlig eller moderat.

Men ändå så är det så väldigt enkelt att tolka in allt det goda i sina egna tankesystem. Jag erkänner villigt att jag antagligen skulle utgå från att meningen var hämtad från en vänsterorienterad text, och skulle den stå i en högerorienterat sammanhang så skulle jag antagligen utgå från att personen som skrivit det antingen gjorde det för att ljuga och vinna röster eller var lite gulligt anarkokaptialistiskt naiv.

Så tänker jag att detsamma kanske gäller en människa med åsikter som är traditionellt högerinriktade? Betraktar hon/han mig på samma sätt? Dvs, tror att jag endera inte menar det jag säger eller inte vet vad jag talar om? Det hela låter faktiskt högst rimligt, även om det kanske känns aningen frustrerande.

Men ändå... jag har så svårt att tro att borgarna ändå trodde på somliga saker de sa i valrörelsen... jag kan för mitt liv inte få bort den där tanken på att man inte menade det man sa:

"Vi ska förstärka A-kassans roll som omställningsförsäkring" (Betydde att man sänkte A-kasseersättningen till som lägst 65% av historisk SGI och höjde premieavgifterna med upp till 300 kr i månaden)

"Vi ska utveckla hyresrätten" (Ja, så skriver man t.o.m. i regeringsförklaringen! Betydde att man säljer ut allmännyttan, slopar räntebidragen så att hyrorna höjs och öppnar upp för marknadshyror så att bra bostäder bara blir något för de rikaste)

"Vi ska inte sälja ut några akutsjukhus" (Betydde: Vi ska genom lagändring se till att landstingen säljer ut akutsjukhus.)

Det finns fler exempel. Men det viktiga nu är inte huruvida borgarna sviker sina väljare eller inte, det viktiga är just om de verkligen tyckte vad de sa i valrörelsen. Eller är det verkligen så att man säger en sak och gör en annan?

Om så är fallet så verkar demokratin vara i fara. För hur ska till slut olika begrepp egentligen tolkas och förklaras? Och om ingen längre förstår vad saker och ting egentligen innebär vad avser konsekvenserna, hur ska vi kunna upprätthålla en livskraftig demokrati?

En annan, mer påtagligt vardaglig sak som slår mig är då hur oerhört svårt det är att göra reda i sitt eget universum av åsikter och åsiktssystem. Hur kan man få ordning på sina egna åsikter när vi ständigt utsätts för olika tolkningar och begrepp, och ständigt gör våra egna tolkningar av tolkningarna? Och hur kan vi utvecklas i vår egen idémässiga resa när vår omvärld är så fruktansvärt komplicerad och när vi förstår så lite om både oss själva och om andra?

Så tänker vi en stund. Önskar att alla var som vi. Suckar lite över att alla är så korkade förutom vi. Inser en tid senare hur lite vi vet. Blir frustrerade. Tänker efter igen. Önskar att alla var som vi. Suckar lite över att alla är så korkade förutom vi. Inser en tid senare hur lite vi vet. Blir frustrerade. Tänker efter igen.

Och kanske kommer vi något närmare sanningen.

Gott nytt år och god fortsättning!

Mvh
Anders

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Ja, det där sista känns väl igen.. ;-)

Hälsningar!
Anders Lundberg

Anders Ekman sa...

Utveckling i ett nötskal: Att våga ifrågasätta sina egna dogmer, trots att man är ganska säker på att man vet att man inte vet så mycket.

Mvh
Anders