2008-06-16

Homosexuella män vill ha män!

Aftonbladet slår i en artikel idag på stora trumman när man konstaterar att sexualiteten sitter i hjärnan.

Enligt studien har homosexuella män en del gemensamt med heterosexuella kvinnor, och lesbiska med heterosexuella män om man ser till hur deras hjärnor ser ut och fungerar i vissa delar, konstaterar hjärnforskaren Ivanka Savic vid Stockholm Brain Institute och Karolinska institutet tillsammans med kollegan Per Lindström i vetenskapstidskriften Pnas.

Manliga "homohjärnor" inriktar sig, i likhet med kvinnliga hjärnor, på män.

Häpnadsväckande.

Eller kanske inte egentligen. Att sexualitet skulle sitta i hjärnan känns inte direkt kontroversiellt. Tvärtom, det torde inte ses som något revolutionerande genombrott för forskningen som inleder något nytt paradigmskifte. Min fråga för dagen är snarare: Vad är syftet med den omnämnda forskningen?

Jag tycker nu inte att forskning alltid måste leda till någon av samhället definierad nytta, utan tvärtom värnar jag den fria forskningen högt. Det blir antagligen bättre så i slutänden. Men ibland kan man ändå inte låta bli att fundera över vad forskningens resultat.

Var tanken att resultatet skulle leda till en bättre förståelse för homosexuellas situation allmänt? Var syftet att kunna utföra tidiga hjärnoperationer för att undvika att fler blir homosexuella? Var syftet att klarlägga vilket kön homosexuella tänder på?

Tja. Beats me. Men egentligen är det väl ganska ointressant. Det viktiga är väl att man bör kunna respektera alla människor, alldeles oavsett hur deras hjärnor ser ut? Och mer intressant kanske i så fall kunde vara att undersöka hjärnor hos relgiösa förkunnare och unga nationalistiska män i så fall och förklara varför fördomar uppstår?

/Anders

9 kommentarer:

Anonym sa...

Personligen är jag lite nyfiken på var hjärnorna hos bisexuella människor placerade sig i det här testet.

Nåväl, det är ju trevligt att vi äntligen(?) har någon sorts vetenskaplig grund för påståendet att homosexuella män attraheras av män. Potentiell kandidat till årets Ig Nobel-pris?

Anders Ekman sa...

Ja, det blir väl nästa forskningsprojekt... För 500 000 kronor i forskningsanslag kanske man kan komma fram till att bisexuellas hjärnor är minst lika intresserade av kvinnor som av män? :)

Mer intressant är också hur man rent metodiskt har valt ut "homosexuella" män. Bygger det på männens påstådda homoemotionella egna upplevelser eller är det deras sexuella kontakter som har styrt urvalet av hur den medicinska forskningen har definierat dem?

Ja, varför inte? Även om de tidigare ig-nobelpristagarna Håkan Westerberg och Magnus Wahlberg genom sin upptäckt att strömmingar kommunicerar genom att fisa åter igen kan bli aktuella i kölvattnet av att ubåtsfrågan kommit på upp på dagordningen igen...

(De framhävde ju att de ljud som inspelades av marinen under 80-talet och påstods komma från främmande ubåtar i våra östersjövatten, också kan ha tolkats komma från fisande strömmingar. Också en teori.)

För den som undrat hur en fisande strömming låter, så finns det dokumenterat här:

http://www.fiskfis.se/herring_sound.wav

Louise W sa...

Fördelen med att denna undersökning nu är utförd är att det går att slå hål på myten om att homosexualitet är ett inlärt påfynd eller en "mode-grej".

Mvh
Louise

Tobias Malm sa...

Jag tycker din analys är lite tunn Anders. Resultaten visar inte bara att "homosexualitet" sitter i hjärnan. Det har ingen betvivlat, var skulle det annars sitta? Vad man lyckats visa är på vilket sätt det sitter i hjärnan. Nu vet vi att det alltså inte satt i hjärnan därför att personen ifråga tittat på Telly Tubbies, utan på grund av personens gener (och även "hormondusch" som är en biologisk miljöfaktor). Det avslutar alltså diskussionen om man kan träna bort homosexualitet, vilket man inom vissa kretsar försöker göra. Tar man till sig dessa nya rön, kan man sluta upp med det och spendera pengarna på annat.


Instämmer med Louise, vilket är ganska viktigt med tanke på att homosexuella pojkar i USA drivs till självmord i fanatikers tro om att de ska gå att "bota". Nu kommer de såklart inte sluta upp med sitt vansinne på grund av detta, men fler kanske blir benägna att stoppa dem.

Anders Ekman sa...

Jag tillät mig själv att överdriva stilistiskt, och även beaktat att vi kan exakt säga var i hjärnan "homosexualiteten" sitter, så bekräftar resultaten enbart tidigare forskning. De utgör så att säga inga revolutionerande upptäcker som strider mot allt vad vi kunde ha förväntat oss...

Jag är dock inte lika optimistiskt lagda som ni i den här frågan. Den sätts bara i ett nytt ljus. Den religiöse dogmatikern kommer bara att istället fråga sig: Varför "träna bort" något som istället kan opereras bort i operationssalen?

Mvh
Anders

Anonym sa...

"Enligt studien har homosexuella män en del gemensamt med heterosexuella kvinnor, och lesbiska med heterosexuella män om man ser till hur deras hjärnor ser ut och fungerar i vissa delar, konstaterar hjärnforskaren Ivanka Savic vid Stockholm Brain Institute och Karolinska institutet tillsammans med kollegan Per Lindström i vetenskapstidskriften Pnas.


...och jag som läste [..."i vetenskapstidskriften Knas"...!!!]

Ack - så fel man kan utläsa en text, eller också inte?

/A

Tobias Malm sa...

Hej igen Anders,

jag visste inte att dessa data redan var bekräftade. I så fall kan jag hålla med om att studien är överflödig, men som sådan är ju informationen fortfarande i högsta grad relevant. Det är mycket mer absurt att försöka omdisponera en neurologisk struktur som vi inte ens förstår i detalj, än att träna bort ett inlärt beteende.

Anonym sa...

Nu var det ett tag sen blogget skrevs men jag kan som en av den som bedrev studien kommentera vissa uppgifter här:

Urvalet: killarna, bögarna, var valda efter annonser i olika tidningar där man sökte homosexuella (ej bisexuella) där personerna uppfattade sig mer eller mindre som helt homosexuella.
Vissa av personerna vad dock vänner till försöksledarna.

Kontrollgruppen (straigta män och kvinnor) samlades på samma vis.

Det som var nytt med resultaten var att homosexualiten verkar sitta i huvudet, rent fysiskt! Detta har man inte kunna bevisa i tidigare studier med samma säkerhet.

Anders Ekman sa...

Det är ju ändå inte utan att man undrar lite... var hade man förväntat sig att homosexuella begär skulle finnas om inte i hjärnan?